BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram tepung roti (mat guna tepung gandum)
11 gram instant yeast (mauripan)
1 biji telur, pukul sedikit
1/2 camca teh esen vanilla
50 gram mentega
1 camca besar shortening @ lemak sayur
2 camca besar gula halus
2 camca besar susu tepung @ susu pekat manis
1/2 camca teh garam
190 - 200 ml air suam
Gula aising, untuk hiasan
Blueberry filling untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Dalam satu bekas besar, masukkan air suam, gula, garam, mentega, shortening, susu dan yeast, biar hingga yeast berbuih. Ayak 1/2 bahagian tepung dan gaul hingga hingga rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
- Rehat kan doh 15 minit, canai doh tadi kurang lebih 1/2 inci, jika agak lembut boleh tabur sedikit tepung. Terap dengan acuan bentuk bulat berukuran 3 inci, alih atas loyang. Buat hingga siap.
- Rehat kan 15 - 20 minit dan kemudian goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada semua bahagian, angkat, tos dan sejukkan.
- Dengan menggunakan gunting, buat sedikit lubang di tengah2 bahagian donat, saiz lubang bergantung ada saiz donat. Buat hingga siap, ayak gul aising dan sudukan sedikit blueberry filling pada lubang tadi. Boleh hidangkan..
credit to Mat Gebu http://tiffinbiru.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment